Episodes

  • Våga fråga hunden
    Nov 19 2024

    Våga att testa och fråga hunden om det funkar!

    Det låter kanske motsägelsefullt…. För har inte Milene som mantra att det ska vara “lätt att göra rätt” och att vi ska “träna som gräset växer”? Om vi nu ska börja testa och inte vet innan om det funkar, riskerar vi inte att skapa frustration då?

    Dagens episod vill få oss att sluta träna för konservativt och i stället se vad som funkar bäst för den enskilde individen. Om vi tränar som vi alltid har gjort blir resultaten de samma och vi kommer många gånger inte framåt. Om vi istället vågar testa och hunden säger “va jag fattar inte”, ja då har vi fått svaret att just den nivån var för svår och får lägga en ny plan. Skulle svaret istället bli “yes, det här var kul”, ja då har vi istället tagit flera steg framåt och på köpet fått en ännu mer träningspepp hund.

    När det kommer till hundträning kan vi sätta krokben för oss själva om vi sätter perfektionen före modet att våga testa inom ramen för hundens egen vilja och säkerhet.


    CITAT


    Vi behöver våga fråga hunden” (2:38)

    Ibland fråga hunden vad som är lagom, för vi kan omöjligt veta om nivån är rätt” (5:11)

    Ett nej från hunden är bara en information, det viktiga är att agera direkt på det” (11:37)

    Du behöver inte träna perfekt för att få resultat, perfektionstankar leder ofta till förlamning” (13:15)


    DU LÄR DIG FÖLJANDE

    I dagens avsnitt kommer du att lära dig att våga, våga gå en annan väg än den konservativa och förutsägbara. Du kommer att våga fråga hunden om träningen är i lagom svår för vi vet ju att hur väl vi än känner vår hund så kan vi aldrig till 100% veta vad den tänker. Dessutom kommer du påminnas om att perfektion och rädsla för att göra fel många gånger sätter krokben för oss!


    Det vore toppenkul att höra vad du tänker om det vi diskuterade idag. Tagga oss @braverdogssweden på Instagram, Facebook och Tiktok!

    Show more Show less
    19 mins
  • Träningsstrategier för krävande miljöer
    May 7 2024

    Det är tyst och stilla runt omkring, det enda vi behöver fokusera på är att min hund ska kunna gå snyggt vid min sida. Efter lite träning flyter beteendet så elegant. Av ren stolthet fortsätter vi varje dag att finslipa på vårt nya kunnande, vi känner oss helt enkelt trygga. Det går så bra att vi hoppar över några steg och ger oss ut.

    Vi är inte ensamma på trottoaren, någon drar en shoppingvagn, en kvinna rusar förbi och två män pratar högljutt. Det där snygga beteendet, det där coola samspelet mellan oss känns som bortblåst….jag borde tänkt på det här med hur gräset växer.

    En studie har kommit fram till att hundar lär sig mycket snabbare om de lär i en störningsfri miljö men Milene har en del att invända mot den här studien och hur de har arrangerat den. Hör henne berätta varför och hur träningen hade kunnat gå ännu bättre, och ja du kommer att få höra om hur gräset växer.

    • Jag skulle ha fasat in det som gräset växer eftersom vi har så mycket evidens på att det ger oss inlärning som går mer felfri (4:22)
    • Hundar som lär sig något i en störningsfri miljö lär sig snabbare än de som tränas i en miljö som är stökig (9:51)
    • Självklart börjar vi nyinlärning i en lugn och trygg miljö men så fort vi har ett frö till beteende vill vi ändra något litet hela tiden (15:18)
    • Ju mer lika, lika, lika vi gör något hela tiden desto svårare blir det att introducera störningar (15:49)

    För mer tips, hjälp och inspo -> utbud.BraverDogs.com.

    Håller du med i Milenes delvisa kritik eller tänker du annorlunda? Tagga oss @braverdogssweden!


    KÄLLOR
    • The impact of auditory distraction on learning and task performance in working dogs (2023)
    • Pscht, nej, ah-ah: Bered vägen till förstärkning med en Felfri inlärnings-inställning
    • Discrimination errors with and without “errors” (1963)
    • Är det statistiskt säkerställt? SCB



    Show more Show less
    24 mins
  • Träna utan fel och frustration
    Apr 30 2024

    Helt plötsligt funkar det, på rätt plats dessutom. Hunden lägger sig totalt avslappnad bredvid mig trots att vågorna skvalpar mot stranden. För ett par månader sedan skulle han ha rusat mot de inkommande tornen till vågor. Vad gjorde jag som fick honom att fatta att beteendet han kunnat hemma på köksgolvet även skulle hänga med här på stranden?

    Dagens episod är för dig som vill att din hund ska träna med glädje, utan massa fel och frustration!

    Vi tar avstamp i detta; att höja svårighetsgraden i samma takt som gräset växer och så får vi höra om duvor som väljer rött framför grönt utan minsta frustration. Du kommer att få höra om trial and error, felfri inlärning och effekten av “fade-in protokoll”, så häng med och lyssna på det trettionde avsnittet av podden.


    • “Jag brukar prata om att vi ska höja svårighetsgraden som gräset växer…det växer hela tiden men det är ingen som exakt ser när det växer” (2:07)
    • “Felfri inlärning handlar om ambitionen att arrangera träningen så att hunden får det lätt att göra rätt helt enkelt” (2:52)
    • “Vi vill att en hund ska kunna göra sitt sittbeteende när jag säger SITT men inte när jag säger KORV” (10:54)
    • “Det blir bra mycket roligare att träna med dig som husse eller matte för den gör ju rätt hela tiden” (13:24)
    • “Det är ett pussel hunden lägger, det är uppgifter hunden löser tillsammans med oss och det är roligt för hunden att göra” (13:34)

    Det vore toppenkul att höra vad du tänker om det här med felfri inlärning. Tagga oss @braverdogssweden!

    KÄLLOR
    • Sidman, M. (2010). Errorless Learning and Programmed Instruction: The Myth of the Learning Curve.
    • Terrace, H. S. (1963). Errorless transfer of a discrimination across two continuua. Journal of the Experimental Analysis of Behavior, 6, 223-232.

    Show more Show less
    17 mins
  • Ljud som stressar våra hundar
    Apr 23 2024

    I normala fall funkar det bra, i normala fall går hunden bredvid och sniffar på några väldoftande osynliga fläckar. I normala fall bryr sig inte hunden om bilar som åker förbi eller barn som leker i parken.

    Men…. så hörs ljudet av en ambulanssiren mitt i den hemtama miljön och pang så blir det tvärstopp. Hunden säger “Nej tack jag går inte ett steg längre”. Efter lite lockande och godis i massor fortsätter hunden tveksamt, väldigt tveksamt. Helt ärligt känns det som om den inte riktigt vet var den är eller ska göra längre.

    Hur ljud påverkar våra hundar och varför det är problematiskt att tvinga hunden att fortsätta in i något den uppfattar som läskigt handlar dagens episod om.

    Du lär dig hur höga ljud kan influera hunden och göra det möjlighet för hunden att göra beteenden den faktiskt redan kan.


    • "Jag brukar säga att beteendet sitter i väggarna, vi kan inte separera ett beteende från kontexten det händer i" (1:57)
    • "Om vi hade lockat och pockat hunden att ändå gå fram när den faktiskt visar att den tvekar, ja då hade vi ju lockat hunden in i någonting som den faktiskt inte vill" (11:53)
    • "Ta möjligheten att respektera hundens nej och träna så att hunden vill säga ja…. låt hunden hålla i taktpinnen" (14:07)
    • "Hundarna som klarat ljudtesten tar alltså längre tid på sig att komma igång och längre tid på sig att klara av uppgiften" (17:32)
    • "Det svåra är inte att lära hundarna ett beteende utan det är miljön som är det svåra" (19:43)


    Det vore toppenkul att höra vad du har för egna erfarenheter av detta med ljud i din egen hundträning. Tagga oss och berätta @braverdogssweden!


    För mer tips, hjälp och inspo -> utbud.BraverDogs.com.


    KÄLLOR
    • Working dogs in dynamic on-duty environments: The impact of dark adaptation, strobe lighting and acoustic distraction on task performance (2024)
    • Swedesafe Ljudskolan
    • Kommunalarbetaren Så högt låter det

    Show more Show less
    23 mins
  • Så påverkar bestraffning våra hundar DEL 2
    Apr 16 2024

    Två hundar springer med full fart mot skålarna där de vet att det finns godis. De ligger jämsides, faktum är att det skulle behövas målfoto för att skilja dem åt när de kommer fram till godbitarna.

    Nästa gång är det mer osäkert om det verkligen finns något gott i skålarna. “Klara, färdiga, gå “…….den ena hunden rusar med samma entusiastiska steg men den andra springer denna gång mer tveksamt, som om den har tappat geisten. Varför är det på detta viset?


    Milene avslöjar svaret i detta den andra episoden om belöning, bestraffning och hundars mående. Vi fortsätter vår resa genom studien och finner en del uppmuntrande resultat för alla oss som vill jobba med reko metoder tillsammans med våra hundar.


    • De hundar som uteslutande hade tränats med belöningsbaserade metoder hade en kortare latenstid, de sprang fortare till alla testskålar (5:16)
    • Hundarna som har blivit bestraffade verkar ha en lägre förväntan på belöning helt enkelt (7:01)
    • Den här studien påvisar ju faktiskt att hur vi behandlar våra hundar påverkar kanske deras motivation att göra något nytt tillsammans med oss (7:41)
    • För hundar finns det ett samband mellan bestraffning och pessimism (9:35)
    • Det finns bättre tillfällen att försöka förändra ett beteenden än när det händer, faktum är att det sämsta tillfället att förändra är just när det händer (11:40)


    Vad väcker den här studien för tankar hos dig, tagga oss och berätta på @braverdogssweden!


    Vill du lära mer hoppa över till Braver Dogs Utbudssida och ladda ner våra gratis träningsguider!


    KÄLLOR
    • Casey, Naj-Oleari, Campbell, Mendl & Blackwell. (2021) Dogs are more pessimistic if their owners use two or more aversive training methods
    • Castro, Fuchs, Morello, Pastur, Sousa & Olsson. (2020) Does training method matter? Evidence for the negative impact of aversive-based methods on companion dog welfare
    • Ellen Langler (2023) The Mindful Body
    • Dr Ellen Langler på Rich Roll Podden
    • Attribution och optimism, Psykologa
    • Ali Al Nima (2011) En studie om interaktioner mellan
    • stress, copingstrategier, optimism och
    • pessimism bland anställda

    Show more Show less
    16 mins
  • Så påverkar bestraffning våra hundar DEL 1
    Apr 9 2024

    “Runt om småpratar människor i den stora salen. Miljön är helt ny för mig och jag förstår vare sig språket eller de seder som gäller. Jag gör mitt bästa för att mingla men ibland när jag rör mig kör någon in en armbåge i min sida. Hjärnan jobbar för högtryck för att förstå. Armbågen nitar till mig igen precis när en man i mörka byxor går förbi. Män i mörka byxor måste vara farliga. Bäst att hålla dem på avstånd”...

    När vi bestraffar och korrigerar istället för att lära våra hundar hur världen fungerar och hur de kan navigera den är risken för oavsiktliga, negativa konsekvenser på beteende stor. Men vad säger forskningen om hur bestraffning påverkar våra hundar?

    I dagens episod lotsar Milene oss igenom en studie som jämför hundar som tränas med både belöning och bestraffning med hundar som tränas enbart med belöning. Man har undersökt om och hur bestraffning påverkar hundarnas optimism respektive pessimism.


    Detta är den första delen av två som handlar om sambandet mellan bestraffning och hundens mående. Vi bygger alltså vidare på det vi diskuterat tidigare - i avsnitt 2, 3 och 4 - då vi belyst annan forskning på optimism och pessimism.


    På avsnittssidan finner du en grafik som gör det enklare att förstå studien Milene diskuterar.


    • Om din hund hamnar i en oviss situation, vill du att den ska tänka “det här kommer att gå fint” eller “det här kommer att gå åt pipan”? (4:03)
    • Det är extremt svårt att styra vad en hund som utsatts för ett ryck i halsbandet faktiskt lär sig och vad den associerar rycket med (10:02)
    • Det är många hundar som lär sig att bita genom att någon använder bestraffning mot den (10:44)
    • Bestraffning är ett övergrepp, vi tar bort all kontroll från individen och skapar en förvirrad, rädd och osäker individ (12:08)


    Tagga oss och berätta vad du klurar på efter du lyssnat på detta avsnitt @braverdogssweden!


    För mer inspo gå till Braver Dogs Utbudssida och ladda ner våra gratis träningsguider!


    Och missa inte att ladda ner arbetsböckerna som publiceras några veckor efter PoddAvsnittet släppts på BraverDogs.com/podd!


    AVSNITT SOM OMNÄMNS
    • 2. Sambandet mellan pessimism och beteende
    • 3. Så fungerar beteendemedicin
    • 4. Vardagstips för optimism


    KÄLLOR
    • Ellen Langler (2023) The Mindful Body
    • Dr Ellen Langler på Rich Roll Podden
    • Attribution och optimism, Psykologa
    • Ali Al Nima (2011) En studie om interaktioner mellan
    • stress, copingstrategier, optimism och
    • pessimism bland anställda
    • Länken till studien på hundar som Milene diskuterar i avsnittet får du i DEL...
    Show more Show less
    20 mins
  • Förstå inlärd hjälplöshet DEL 2
    Apr 2 2024

    Tänk om det fanns ett vaccin som gjorde att min hund blev mindre rädd och dessutom gjorde att jag kände mig tryggare.

    Nu går det inte att be veterinären att få ett vaccin i nackskinnet men det finns något mycket smartare och enklare att ta till.

    I dagens episod om inlärd hjälplöshet fortsätter Milene att guida oss genom vad forskningen har kommit fram till och det är användbara saker.

    • Immunisering är kanske inte permanent men det är väldigt hållbart över tid (3:22)
    • Om en hund lär sig att flyktförsök lönar sig så är det inget individen glömmer i första taget (4:03)
    • Vi har nu evidens på varför våra hundar och vi mår bra av att ha egenkontroll och inflytande samt varför det är så viktigt att beteendet vi gör har en funktion (8:48)
    • När du använder start- och stoppbeteenden i din träning så ger du din hund en möjlighet att säga “Nej tack” vilket gör att den kan hantera lite mer obehag på bättre vis (10:44)
    • När du ger kontroll till din hund i form av information och inflytande så kan du minska din hunds rädsla- visst är det magiskt! (11:09)


    Känner du att du ger din hund kontroll genom att ge den information och inflytande? Tagga oss och berätta @braverdogssweden!


    Du finner allt Braver Dogs erbjuder här på Braver Dogs Utbudssida och där kan du även ladda ner gratis träningsguider!


    KÄLLOR
    • Dr. Karl Mobius hette den tyske vetenskapsmannen som gjorde experimentet på gäddan (1873)
    • Seligman och Maier publicerade den första studien om Inlärd Hjälplöshet (1967)
    • Learned Helplessness at Fifty: Insights from Neuroscience (2017)
    • Om Inlärd Hjälplöshet på Wikipedia
    • The pike syndrome (2018)
    • Failure to escape traumatic electric shock: Incompatible skeletal-motor responses or learned helplessness? (1970)
    • Connect Conslutling The theory on learned helplessness has been debunked—here’s what that means for leaders (2022)
    • Forbes The Theory On Learned Helplessness Has Been Debunked—Here’s What That Means For Leaders (2022)
    • Controllability Modulates the Anticipatory Response in the Human Ventromedial Prefrontal Cortex (2012)

    Show more Show less
    13 mins
  • Förstå inlärd hjälplöshet DEL 1
    Mar 26 2024

    En gädda i ett akvarium går om och om igen till attack mot den osynliga glasvägg som skiljer den från läckra småfiskar, till slut ger den upp. När den osynliga glasväggen så småningom tas bort och gäddan…..

    Ja vad gör gäddan då, och vad gör råttan och de två hundarna som Milene kommer att berätta om. Och förresten, vad har allt detta med vedertagna träningsmetoder som inte funkar på alla att göra?

    Dagens avsnitt handlar om inlärd hjälplöshet och är det första av två episoder där Milene hjälper oss att förstå vad detta beteende egentligen innebär.


    • Cirka 70 % av de som utsätts för okontrollerbart och oförutsägbart obehag ger till slut upp (8:12)
    • Låt oss komma ihåg att 30 % av hundarna inte ger upp, de blir inte tysta, de försöker i panik att ta sig därifrån (9:09)
    • Om vi förstår inlärd hjälplöshet lite bättre så kan vi dels förstå att tvångsmetoder inte kommer att funka på alla hundar och varför det till synes funkar på vissa individer (10:24)
    • Inlärd hjälplöshet är inte något man lär in där och då utan är ett beteende vi alla har inbyggt i oss men som inte behöver aktiveras (15:01)
    • Vi kan immunicera våra hundar från det hjälplösa tillståndet genom att lära dem att de har kontroll över sin situation (17:29)


    Har du funderat över eller till och med sett din hund praktisera inlärd hjälplöshet. Tagga oss och berätta @braverdogssweden!


    Du finner allt Braver Dogs erbjuder på Braver Dogs Utbudssida och där kan du även ladda ner gratis träningsguider!


    KÄLLOR
    • Dr. Karl Mobius hette den tyske vetenskapsmannen som gjorde experimentet på gäddan (1873)
    • Seligman och Maier publicerade den första studien om Inlärd Hjälplöshet (1967)
    • Learned Helplessness at Fifty: Insights from Neuroscience (2017)
    • Om Inlärd Hjälplöshet på Wikipedia
    • The pike syndrome (2018)
    • Failure to escape traumatic electric shock: Incompatible skeletal-motor responses or learned helplessness? (1970)
    • Connect Conslutling The theory on learned helplessness has been debunked—here’s what that means for leaders (2022)
    • Forbes The Theory On Learned Helplessness Has Been Debunked—Here’s What That Means For Leaders (2022)
    • Controllability Modulates the Anticipatory Response in the Human Ventromedial Prefrontal Cortex (2012)

    Show more Show less
    19 mins