
Ekonomiska kriser: 90-talskrisen
Failed to add items
Sorry, we are unable to add the item because your shopping cart is already at capacity.
Add to Cart failed.
Please try again later
Add to Wish List failed.
Please try again later
Remove from wishlist failed.
Please try again later
Adding to library failed
Please try again
Follow podcast failed
Please try again
Unfollow podcast failed
Please try again
-
Narrated by:
-
By:
About this listen
Med nationalekonomen Elinor Odeberg som guide följer vi hur Sveriges ekonomi på bara några år går från högtryck till härdsmälta. Avregleringar, lånefest och fastighetshajp lägger grunden. Sedan slår inflationschocken till. Räntorna skenar, och en bankkollaps skakar landet. Gota Bank går omkull, Nordbanken räddas av staten. Arbetslösheten femdubblas. Kronan faller – och Riksbanken höjer räntan till ofattbara 500 procent i ett desperat försök att försvara valutan.
Krisen handlar inte bara om siffror och börsnoteringar. Det är företag som slår igen, jobb som försvinner och hem som måste säljas. Många tvingas börja om från början. Och även om BNP vänder uppåt redan 1994, dröjer det nästan ett decennium innan Sverige känner sig stabilt igen.
Men mitt i krisen finns också viktiga lärdomar. Vi pratar om bankakuten, statens garantier – och vad som faktiskt fungerar när allt står på spel. Och vi ställer frågan: hur nära är vi i en liknande situation i dag?
90-talskrisen ingår i serien Ekonomiska kriser från en Economistas Podcast - fyra omskakande finanskriser som lämnat djupa spår i den svenska ekonomin. Vem vet, kanske lär du dig till och med något om hur du kan skydda din egen ekonomi mot framtida bakslag.
Läs mer här: nordax.se/ekonomiskakriser
Avsnittet producerades av Brand New Content för en Economistas Podcast
No reviews yet