Episodes

  • Generació sandvitx, atrapades en la cura de pares dependents i fills menors
    Oct 27 2024
    La generació sandvitx són majoritàriament dones, d'entre 40 i 64 anys, atrapades entre la feina i les cures de pares dependents i fills menors, com el pernil dolç i el formatge entre dues llesques; i això els genera una tensió, esgotament i estrès terribles. Segons un estudi de l'Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona, a Catalunya 60.000 persones formen part de la generació sandvitx, i va a l'alça per l'endarreriment de la maternitat, l'envelliment de la població, la falta de recursos per acompanyar les cures i el retard en l'emancipació dels joves. A "L'ofici d'educar" parlem de la generació sandvitx amb Bruna Álvarez, professora d'Antropologia de la UAB i investigadora del grup AFIN del Departament d'Antropologia Social i Cultural; Milos Salgueda, psicòloga clínica i psicoterapeuta, i Sílvia Palou, mestra d'educació infantil, psicòloga familiar amb una mirada sistèmica i creadora de "3 sentits". Sentirem també Ángeles Caballero, periodista i autora de "Los parques de atracciones también cierran". I acabarem amb "Com educo", amb la psicòloga Lara Terradas.
    Show more Show less
    56 mins
  • Què has de saber per posar als fills límits respectuosos que funcionin
    Oct 20 2024
    Som una generació que, en la majoria de casos, venim d'una criança tradicional amb límits autoritaris i castradors, i per aquesta raó no sabem --o ens costa molt-- posar límits als nostres fills, però l'absència de límits no cuida, coincideixen a dir els experts. Què hi ha al darrere de la dificultat de posar límits? Com podem posar límits respectuosos als fills, infants o adolescents, que funcionin? Quina és la importància que establim els propis límits, i escoltem les nostres necessitats, abans de posar límits als fills? A "L'ofici d'educar" parlem de com posar límits amb la psicòloga de criança respectuosa i autora del llibre "Criar i jugar", Elisenda Pascual, que és la psicòloga de la sèrie "Això no és Suècia; Míriam Tirado, escriptora, consultora de criança conscient i autora d'una trentena de llibres, entre els quals hi ha "Límits" i el darrer, "Criar junts". Sentirem com porten els límits a casa de Sergi Vives, pare de bessones. I acabarem amb Jaume Centelles, amb els llibres per somiar.
    Show more Show less
    55 mins
  • La natura és la gran aula per aprendre i créixer
    Oct 13 2024
    Vivim en l'analfabetisme de la natura, desconnectats de la nostra essència, oblidant que també som natura i desaprofitant el medi natural com a espai per aprendre, experimentar i créixer, coincideixen els experts en la celebració dels deu anys de "L'ofici d'educar". Fem un programa al cor del Montseny amb el doctor en Ciències Ambientals i geògraf Martí Boada, referent internacional en l'educació ambiental; la psicòloga experta en acompanyament familiar Lara Terradas; la formadora en escoles del bosc amb "Viure silvestre" Vicky Mateu; la fundadora i directora de la Granja Ability Training Center, a Santa Maria de Palautordera, Cristina Gutiérrez Lestón, experta en educació emocional i ambiental i escriptora, i la doctora en Biologia Katia Hueso; i tots vosaltres! Un programa molt coral en què també hem comptat amb la participació de la psicòloga Alba Alfageme, el Dr. Francisco Villar; el psicòleg Joan Roa, l'educadora social Clara Darder, la psicòloga Sílvia Palou, l'especialista en el joc Imma Marín, Asier Àlvarez, representant de la tertúlia de joves PRO, el psicòleg Jaume Funes i la Nina, l'Ona i la Maia. I la jornada també ha comptat amb els TED de l'escriptor i mestre Jaume Cela, representant de la tertúlia de savis mestres; la terapeuta Gestalt i professora Marta Butjosa i les explicacions fantàstiques de Jaume Centelles amb "Els llibres per somiar".
    Show more Show less
    53 mins
  • Cal que l'escola parli del que passa al món
    Oct 6 2024
    Hi ha certa por de parlar de segons quins temes a l'aula, fruit del que va passar amb el procés, apunten els docents. Però l'escola ha de posar context al que passa al món, i s'ha de parlar també del que passa a Palestina, dels desnonaments i de la guerra d'Ucraïna; de tot allò que afecta la societat, asseguren els mestres de la tertúlia de savis docents de "L'ofici d'educar": Jaume Cela, mestre i escriptor de més d'un centenar de llibres, com "Apunts d'un aprenent de mestre greument jubilat"; Agnès Barba, mestra d'infantil i directora durant 10 d'anys de l'escola dels Encants; el psicopedagog Efrèn Carbonell, referent de l'educació inclusiva, autor d'"Aprenent a veus, un segle d'educació diferenciada"; Joan Maria Girona, mestre i escriptor, autor de "Vaig començar a anar a l'escola als sis anys, memòries d'un mestre" i Coral Regí, biòloga i mestra, directora durant anys de l'escola Virolai, i membre del grup d'experts per la millora educativa. I acabarem amb els llibres per somiar de Jaume Centelles.
    Show more Show less
    55 mins
  • Pautes per abordar l'ecoansietat dels menors per la crisi climàtica
    Sep 29 2024
    L'ecoansietat, la preocupació pel canvi climàtic, afecta sobretot infants de 7, 8 i 9 anys, que són els que tenen més preocupació ecologista; i hi torna a haver un repunt als 18, 19 i 20 anys. Segons l'enquesta "El futur és clima", entre 9.000 joves espanyols, un 82% han patit o pateixen ecoansietat. El canvi climàtic està reconegut com una de les amenaces més greus per a la salut mental, amb conseqüències físiques i psicològiques. Però com es manifesta l'ecoansietat en nens i adolescents? Com els podem ajudar? Com els podem parlar de la crisi climàtica sense crear alarmisme i motivar a l'acció? A "L'ofici d'educar" parlem de com abordar l'ecoansietat dels menors amb el professor de secundària Jordi Marín i Monfort, autor d'"Educar per al col·lapse. Reflexions des de l'aula"; la doctora en Psicologia Ambiental Silvia Collado, coautora de "Conciencia ecológica y bienestar en la infancia", la psicòloga Marta Torra, autora d'"Afectacions emocionals del canvi climàtic en els nens i adolescents", i Núria Castelltort Valls, coordinadora pedagògica de l'Institut Moianès. I acabarem amb "Com educo", amb la psicòloga Lara Terradas.
    Show more Show less
    55 mins
  • Pilar Benejam: "L'escola no és un negoci ni una empresa, ha de formar persones"
    Sep 22 2024
    L'educació és la base de la salut democràtica, defensa Pilar Benejam, abanderada de l'escola pública i que assegura que el taló d'Aquil·les del sistema educatiu és la falta de formació pràctica dels mestres. Sense pèls a la llengua, contundent i amb una llarga experiència, Pilar Benejam és tot un referent per a la comunitat educativa i la renovació pedagògica. A "L'ofici d'educar" conversem amb Pilar Benejam, mestra, geògrafa, doctora en Pedagogia, catedràtica del Departament de Didàctica de la Llengua, la Literatura i les Ciències Socials de la UAB, i mestra de mestres. Té la Creu de Sant Jordi i uns quants honoris causa, i és autora de "Quina educació volem?". Sentim també què li devem a Pilar Benejam, segons Mar Hurtado, presidenta de l'Associació de mestres Rosa Sensat. I acabarem amb el "Manual pràctic per afrontar el conflicte escolar" amb Marta Butjosa, terapeuta Gestalt; i els "Llibres per somiar" amb Jaume Centelles.
    Show more Show less
    56 mins
  • Dr. Francisco Villar: "Hem de ser valents a l'hora de prohibir els mòbils als menors"
    Sep 15 2024
    Hi ha estudis que afirmen que dues hores de TikTok fan el mateix efecte que una mica més d'una ratlla de cocaïna. Sabent això, ho permetríeu als vostres fills?, es pregunta el Dr. Francisco Villar. Abanderat de prohibir els mòbils als menors perquè a la consulta hi veia l'addicció que provocaven, les famílies, desesperades, en les xerrades li demanaven eines per combatre-ho. Per als pares ha escrit "Com les pantalles devoren els nostres fills", amb estudis que confirmen les conseqüències per als menors de créixer amb les interferències de les pantalles. I perquè ho expliquem als fills, ha escrit "Sense pantalles sento i penso millor" i "Coneixent les meves emocions penso i sento millor". A "L'ofici d'educar" parlem de posar límits als mòbils amb el Dr. Francisco Villar, psicòleg infantil i juvenil del Servei de Psiquiatria i Psicologia de l'Hospital Sant Joan de Déu, de Barcelona. Sentirem també Cristina Fernández Rovira, doctora en Antropologia i Sociologia i coautora del llibre "Segrestats per les xarxes", amb Santiago Giraldo Luque. I acabarem amb "Com educo", amb la psicòloga Lara Terradas.
    Show more Show less
    55 mins
  • Carlos Gonzalez: "L'amor dels fills als pares és tan gran, que ens estimaran fem el que fem"
    Sep 8 2024
    No té per què ser estressant, la tornada a l'escola, assegura el doctor Carlos González, pediatra de referència de criança respectuosa i autor d'una desena de llibres, entre els quals hi ha el clàssic: "Comer, amar, mamar". A "L'ofici d'educar" engeguem el curs fent consultori amb el pediatra Carlos González, que proposa fugir de les preocupacions per criar amb llibertat, estima i sentit comú. Els fills no ens prenen el pèl ni ens manipulen, defensa el pediatra, que assegura que tenim fills per tenir una vida més feliç, no només per educar-los o posar límits. Sentirem també en clau d'humor com es presenta la tornada a l'escola del Sergi Vives, pare de bessones. I acabarem amb els llibres per somiar del Jaume Centelles.
    Show more Show less
    56 mins