Episodes

  • #036 - SITRAP - Elin Børrud
    Sep 20 2024

    Elin Børrud er arkitekt, og professor i by- og regionplanlegging ved NMBU. Hennes hovedfelt er byutvikling, bymorfologi og byplanlegging. Hun leder SITRAP, Senter for integrert og transfaglig undervisning i planlegging. SITRAP skal med utgangspunkt i undervisning, forskning og praksis utvikle en fagdidaktikk for romlig planlegging. I 2022 fikk senteret status som Senter for fremragende utdanning.

    Elin er også i redaksjonsrådet til Nordic Journal of Architectural Research og Nordic Journal of Urban studies.

    Send forslag og innspill til podkast@lpo.no og flølg oss gjerne på instagram!

    Show more Show less
    1 hr and 13 mins
  • BONUS - Open House Oslo
    Sep 18 2024

    Formålet med Open House Oslo er å lage en arena der alle kan få oppleve god arkitektur. Publikum inviteres inn til noen av Oslo og omegns ypperste bygninger og uteanlegg som ellers er stengt for allmenheten. Det er gratis adgang. Open House Oslo er del av et internasjonalt nettverk med nærmere 60 medlemsbyer verden over.

    Frivillighet og dugnadsånd er bærebjelken i alle Open House arrangementene. Organisasjonen er politisk uavhengig og non-profit. Arbeidet finansieres av samarbeidspartnere, sponsorer/annonsører og av noe offentlig støtte og støtte fra stiftelser. I tillegg kommer stor ubetalt egeninnsats fra foreningens medlemmer, huseiere, arkitekter, guider og andre frivillige.

    Oslo Åpne Hus ble gjennomført for første gang i Norge av NAL (Norske arkitekters landsforbund) v/ president Gudmund Stokke i 2003, med Karin Magnussen i NAL som prosjektleder. NAL drev prosjektet alene i starten, så kom NIL (Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening) til, deretter NLA (Norske landskapsarkitekters forening). I 2006 ble OAF (Oslo Arkitektforening) med for første gang i forbindelse med OAFs 100-årsjublieum. Statsbygg var medarrangør fra 2008.

    Open House Oslo ble stiftet i 2014. Med på stiftelsen var: Erik Collet og Ellen Haukås, OAF, Tobias Lahn, NLA, Kathrine Wangsmo, NIL, og Eva Kvandal, Statsbygg. Det er holdt årlige festivaler siden. Formålet har hele tiden vært det samme; å gi innbyggerne muligheten til å oppleve arkitektur, det være seg bygninger, interiører, hager, parker, uterom og byrom.

    Show more Show less
    35 mins
  • #035 - Skal vi leke? - Pia Insulàn
    Sep 17 2024

    Pia Insulàn er landskapsarkitekt og skrev oppgava En park for Homo Ludens, ved NMBU, i 2023, og vant Statsbyggs studentpris i Landskapsarkitektur i 2024.

    Om oppgaven
    Denne masteroppgaven fører leken, landskapet og mennesket sammen. Utgangspunktet for lek som tema er at det i dag finnes få offentlig tilgjengelige arenaer der voksne kan få leke og utfolde seg. Tilbudet som finnes er gjerne rettet mot barn, trening eller statisk bruk. Oppgaven ønsker å bidra med et utvidet perspektiv på lek, og hvorfor leken er så viktig å ha med seg gjennom hele livet. Arenaen som leken her får utspille seg på, er et turområde langs elvebredden i Lillestrøm, som i dag oppleves som bortglemt og utilgjengelig. Naturkvaliteter, en sentral beliggenhet og et sansbart opplevelseslandskap skal sammen lokke leken frem i mennesket. Tilnærmingen vil være kreativ og filosofisk, der egne refleksjoner og samtaler med mennesker om lek vil bli vektlagt. Opparbeidelsen av en passende metode og prosess som fanger lekens ånd har vært viktig i arbeidet med oppgaven og er også noe av masteroppgavens faglige bidrag. Stemning, opplevelse og idéutvikling har i større grad blitt vektlagt enn det analytiske og rasjonelle. Detaljeringsnivået er derfor et skisseprosjekt som sammenfattes i form av en idéplan.

    Du kan lese hele oppgava her: https://nmbu.brage.unit.no/nmbu-xmlui/handle/11250/3080766

    Send en mail til podkast@lpo.no dersom du har innspill eller ideer, og følg oss gjerne på instagram!

    Show more Show less
    1 hr and 8 mins
  • Torsdagsrådet - Bente Kleven, Johanne Borthne og Christian Dahle
    Sep 12 2024

    Torsdagsrådet er et samarbeid mellom Byggekunst, LPO og Oslo Arkitektforening, og spilles inn live i Arkitektenes Hus i Josefinesgate i Oslo. Det er du som hører på som stiller spørsmålene, og det svært erfarne og frittenkende rådet kommer med svar! I rådet denne epsioden sitter Bente Kleven (LPO), Johanne Borthne (Powerhouse company), og Christan Dahle (CADA).

    Hvordan kan jeg gjøre meg til en attraktiv jobbsøker? Hvordan kan jeg få arkitektene til å gjøre som jeg vil? Hva er verdens mest romantiske by? Og andre spørsmål er det du får høre i denne premieren på Torsdagsrådet!

    Send inn ditt spørsmål til podkast@lpo.no eller torsdagsraadet@gmail.com

    LPO

    CADA

    Powerhouse Company

    Takk for at du lytter til Byggekunst!

    Show more Show less
    1 hr and 10 mins
  • #034 - MEGALOPOLIS - Peter Butenschøn
    Sep 10 2024

    En podkast om de virelig store byene. Hva er spesielt med dem? Hvordan preger og påvirker de samfunnet og verden? Hva vet vi, og hva har vi igjen å lære? Med Peter Butenschøn.

    Peter har utdannelse fra Trinity College i Cambridge, Harvard university, og Georgia Institute og Technology. Han var førsteamanuensis ved AHO 1973- 80, har ledet EUs Bymiljøkampanje, stiftet og ledet institutt for byutvikling (IN'BY), var spesialrådgiver i Kulturdepartementet, og var med på å grunnlegge norsk form, senere DOGA, som han ledet fra 1992-2002. Han har også vært rektor ved KHiO, styreformann i norsk folkemuseum, president i ICSID, formann i OAF og styreleder i stiftelsen Mela.

    Peter er også forfatter og har nylig gitt ut boka MEGALOPOLIS.

    Send oss en mail på podkast@lpo.no

    Følg gjerne Byggekunst på instagram.

    På gjenklang!

    Show more Show less
    1 hr and 4 mins
  • #033 - Ressursbruket - Sigrid Lyche Strandvoll
    Sep 3 2024

    I denne epsioden snakker Alexander med tidligere LPOer Sigrid Lyche Strandvoll om Ressursbruket. Sammen med sin studiekamerat Jenny Fausa Torvik leverte Sigrid diplomoppgaven Ressursbruket ved NTNU, og mottok prisen DOGA-merket Nykommer i 2024.

    Diplomoppgaven «Ressursbruket – økologisk transformasjon» slår et slag for lokale naturmaterialer og langsom transformasjon. Fra forlatt fiskebruk til et bruk som omfavner og forvalter flere lokale naturressurser. Oppgaven tar for seg transformasjon av en industribygning fra 1970-tallet i Berlevåg på Varangerhalvøya; en betongruin som søker nye lag for å igjen kunne tas i bruk. Ressursbruket samlokaliserer verksteder for småskala produksjon, undervisnings- og kontorlokaler. Slik kan taus kunnskap videreføres og hode og hånd knyttes tettere sammen. Et ressursatlas er utarbeidet som en metode for å kartlegge de lokale ressursene. Atlaset inneholder en oversikt over natur- og gjenbruksressursenes egenskaper, fornybarhet og bruksområder. (Jenny Fausa Torvik).

    Bokliste

    - «Material Reform - building for a post-carbon future» av Material Cultures

    - «Quatre cheminées» i Paris, av Dechelette architecture

    - «Rauch Haus» i Schlins, Østerrike av Martin Rauch og Boltshauser Architekten

    - «Kiln Tower Brickworks Museum» i Cham, Sveits, av Boltshauser Architekten

    - En naturlig pavillion i Århus, av Reværk Arkitektur

    Send en e-post til podkast@lpo.no dersom du har tilbakemeldinger, innspill eller forslag til gjester eller tema vi bør ta opp!

    Show more Show less
    1 hr and 9 mins
  • #032 - Chr. H. Grosch - med Elisabeth Seip
    Aug 28 2024

    En samtale med Elisabeth Seip om en av våre viktigste arkitekter, Christian Heinrich Grosch.

    Elisabeth Seip er professor emerita og underviser i arkitekturhistorie og arkitekturvern.

    Seip er sivilarkitekt, utdannet ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo og dr.ing. fra samme sted. Hun har praksis som arkitekt, blant annet fra arkitektene Kjell Lund og Nils Slaatto, men gikk etter en tid over til å arbeide med arkitekturhistorie og kulturminnevern. Hun deltok i arbeidet med etableringen av Norsk Arkitekturmuseum og ble museets første direktør. Arkitekturmuseet inngår nå i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Hun har vært generalsekretær for ICAM, The International Confederation of Architectural Museums, hvor hun også var «founding member». Deretter fulgte oppgaven som museumssjef ved Halden historiske Samlinger, før hun ble forskningssjef ved Norsk institutt for kulturminneforskning, NIKU. Hun har også vært generalsekretær for Fortidsminneforeningen. Arkitektfagets egen historie var utgangspunkt for doktorgradsarbeidet og emnet er senere fulgt opp i andre sammenhenger. For tiden er hun en av to ansvarlige redaktører for bokverket Norsk arkitektur og skriver bindet for perioden 1750 til 1850. (Kilde: AHO.no)

    Christian H. Grosch var en norsk arkitekt som er blitt stående som den ledende norske arkitekten på første halvdel av 1800-tallet. Han satte preg på den unge hovedstaden Christiania med de nye offentlige bygningene: Empirekvartalet, Oslo børs, Norges Bank, Observatoriet, Christiania Theater og bygningene til Universitetet i Oslo på Karl Johans gate. Alle disse bygningene ble oppført i empire/klassisisme-stil. De senere byggene hans, som Basarhallene og Brannvakten ved Oslo domkirke, er tidlige eksempler på historismen. (kilde: SNL.no)

    Du kan lese mer om Grosch og kjøpe boka til Elisabeth her .

    Følg Byggekunst på instagram og send oss gjerne en e-post på podkast@lpo.no

    OSLO URBAN WEEK arrangeres i Oslo 24-26 september.

    Billetter kan du få her .

    Les mer og book plass til Den importerte byen her .

    Vi høres!

    Show more Show less
    1 hr and 19 mins
  • #031 - Drammen og funkisen - Felix Nyberg
    Aug 20 2024

    Drammen har enormt mange funkisvillaer, og Felix Nyberg har pusset opp og satt en av disse tilbake til fordums prakt.

    I denne episoden snakker Felix og Alexander om funkisen, funksjonalismen, og hvordan den kom og tilpasset seg til Norge og norske forhold. De snakker om arkitektene som formet den, og hva som gjorde stilarten brukbar og særpreget. De snakker også om Felix sin prosess med restaurering av eget hus, og hva han har lært gjennom denne prosessen.

    Felix Nyberg er arkitekt med spesialisering innen restaurering og bygningsvern. Felix jobber i Forsvarsbygg.

    Mer om Bjarne Thinn Synertsen her.

    Følg oss gjerne på instagram.

    Spørsmål, innspill og tips kan sendes til podkast@lpo.no

    På gjenlyd!

    Show more Show less
    1 hr and 27 mins